Fictie

Boekverslag Vrij, Kate Can

Kelly gaat voor het eerst op vakantie. Maar met wie dat weet ze nog niet met haar vriendje Mike of met Jade. Ze kreeg ruzie met Mike omdat ze niet in de weg wilde lopen in de vakantie want er gaan ook nog 4 vrienden van Mike mee. Dus ging ze maar met Jade mee voor negen weken in Griekenland. In het vliegtuig ziet Kelly dat er nog een meisje meegaat Sarah. Sarah is een stil en verlegen meisje. 
Als ze aankomen op de boerderij liet Jade alles zien. Toen ze allemaal de slaapkamers hadden verdeeld, namen ze de bus om naar hetdorp te gaan om wat eten te halen. Terug op de boerderij bleek dat Sarah een geweldige kok is. De volgende paar weken bestond uit uitgaan, eten, strand en slapen. Ze gaven ook een groot feest op de boerderij. Waar eigenlijk veel te veel mensen kwamen en dus liep het feest een beetje uit te hand. Alles gaat goed totdat Mike en zijn vrienden langs komen. Omdat Mike zo onverwacht langskwam deden ze afstandelijk tegen elkaar. Ondertussen deed Sarah de barbecue aan dus Kelly en Mike hadden ven de tijd om samen te praten. Ze praatten alles weer uit en alles was weer goed. Twee dagen later gaan de vrienden van Mike weer op reis, Mike blijft nog een week. Toen kregen ze weer ruzie over dat Mike en zijn vrienden weer verder reizen. Mike liep boos weg en kwam niet terug. Kelly had zichzelf in slaap gehuild en de volgende morgen lagen Mike’s zijn kleren er nog dus hij was nog niet terug gekomen. Jade vond Kelly een beetje saai worden. Kelly gaat nog wel naar het strand maar s’avonds bleef ze liever thuis. Na een paar weken kwam Mike weer terug en hij en Kelly hadden alles uitgepraat, maar of ze samen wilde blijven dat wisten ze nog niet. Dat zagen ze wil als ze thuis waren. Sarah was veel veranderd sinds de begin van de vakantie. Ze had nu zelfs een baantje als kok gevonden. Eerst kwam ze voor serveerster solliciteren, maar toen ze wat gekookt had, wilden ze haar als kok hebben. Ze bleef daar nog een jaar.

 
 

Boekverslag

Naam: Veerle

Boek: Koning van Katoren

Schrijver: Jan terlouw






Inhoudsopgave


Opdracht 1…………………………………………………………………………………………………………………………………...Blz. 3

Opdracht 2.………………………………………………………………………………………………………………………………....Blz. 3

Opdracht 3……………………………………………………………………………………………………………………………………..Blz. 3

Opdracht 4 en 4a………………………………………………………………………………………………………………………...Blz. 3 & 4

Opdracht 5……………………………………………………………………………………………………………………………………..Blz. 4

Opdracht 6……………………………………………………………………………………………………………………………………..Blz. 4

Opdracht 7……………………………………………………………………………………………………………………………………..Blz. 4

Opdracht 8……………………………………………………………………………………………………………………………………..Blz. 4

Mooiste gedeelte van het boek………………………………………………………………………………………………..Blz. 5

Mooiste passage…………………………………………………………………………………………………………………………….Blz. 5

De schuivende kerken van Uikemene……………………………………………………………………………………..Blz. 6

De knobbelneuzen van Afzette-Rijen…………………………………………………………………………………...Blz. 7






Samenvatting Koning van Katoren

17 Jaar geleden, een nacht die niet snel vergeten wordt in het land Katoren. Het was de laatste nacht van de koning en Stach werd die nacht geboren. De volgende ochtend viel zijn vader van St.-Aloïsius en Stachs moeder stierf aan kraamvrouwenkoorts. Daarom  zorgde zijn oom, Gervaas voor Stach. Hij had Stach streng opgevoed hij moest geen schatje zijn.

Toen hij 17 jaar was wilde Stach koning van Katoren worden. Hij wil weten hoe dat moest, en vroeg het aan de ministerraad. De ministers waren niet blij met de vraag. Stach kreeg 7 opdrachten. Hij moest de vogels van Decibel stil laten zijn. Na zijn aankomst in Decibel ging hij met de burgemeester naar verschillende plannen luisteren. Daarna ging hij op zoek naar een radiowinkel en hij vond de zaak J. Holder en zonen. Stach legde zijn plan uit en met wat hulp van de zonen van J. Holder mocht hij een toongenerator en een versterker gebruiken. Na een dag of drie kwamen de vogels terug en met de toongenerator maakte hij een hoger geluid dan de vogels. Na een tijdje konden de vogels niet meer hoger fluiten en hun stembanden knapten allemaal. Zo had hij zijn eerste opdracht goed volbracht. Na dat succes van zijn eerste opdracht kreeg hij zijn volgende opdracht. Hij moest de granaatappelboom verwijderen in Wapenfelt. Weer vertrok hij met de trein en ontmoette daar Kim, de dochter van de burgemeester. Hij verbleef daar al een paar dagen. Hij kwam te dicht bij de boom. Hij werd getroffen door een granaatappel en die ontplofte. Toen kwam hij te weten dat de schoorsteen van de buskruitfabriek deeltjes van buskruit losliet en moest de fabriek voor een tijdje stilleggen. Langzaam genas Stach en na een paar maanden ontplofte er geen enkele granaatappel meer. De boom werd daarna afgezaagd en in mootjes gehakt.

Bij zijn thuiskomst kreeg hij zijn 3de opdracht: de draak van Smook verslaan. In Smook was het heel vies, merkte Stach op. De burgemeester vertelde dat de draak zwavelwolken uitademt. Hij wist van de burgemeester uit Wapenfeld, dat als je zwavel, salpeter en houtskool mengt dat je buskruit kreeg. Dus had hij dode vogels met salpeter en houtskool ten prooi laten leggen voor de draak. Daarna schoot hij met een vuurpijl in zijn bek. Er ontstond een vlammetje en de draak spatte in 1000 stukjes uiteen. Eerst werden al die stukjes weer kleine draakjes, maar de zon kwam door de wolken en de draakjes smolten als boter in de zon. Iedereen juichte hem toe en hij vertrok.

Voor zijn 4de opdracht moest hij iets doen aan de schuifelende kerken van Uikumene. Hij wist van de burgemeester dat de kerken soms slecht bestuurd werden, zoals bij zijn trouwdag. Dus had Stach het idee om alle 12 kerken samen te persen tot één kerk. Na wat vertragingen kwam het tot een goed einde. De 12 kerken werden 1 grote, mooie kerk.

Stach kreeg daarna opdracht 4a, daar was hij helemaal niet tevreden mee. Hij moest van de St.-Aloïsius kerk springen. Hij ging naar de kathedraal maar wou niet springen. Toen hij zag dat daar allemaal kussens van de inwoners van Katoren op een hoge hoop lagen, sprong hij uiteindelijk wel.

Als nieuwe opdracht moest hij de knobbelneuzen van Afzette-Rije genezen. Nadat hij zoveel te weten kwam over de knobbelneuzen, wou hij een vergadering van de tara’s meemaken. Hij mocht dat niet en daarom verkleedde hij zich als een Tara. Maar toen hij zag dat het allemaal om geld ging, verzon hij een list en zei dat hij een nieuwe Tara in Rijebroek was en dat zijn paddestoelsmurrie op was. Dus maakte dieTara voor hem een beetje paddestoelsmurrie en zo zag Stach hoe deze zalf gemaakt werd. De volgende dag maakte hij die zalf waar alle burgers bijstonden. Hij testte die zelfs uit. Nu maakten ze zelf zalf. Stach moest de tovenaar van Ekilibrië vernietigen als zijn voorlaatste opdracht. Als de burgemeester van Ekilibrië alles vertelde over de tovenaar dacht dat hij dat hij er niets aan kon doen. Elke avond ging Pantaar de tovenaar een offer vragen bij een inwoner van Ekilibrië. Op een avond ging Pantaar een offer vragen bij de burgemeester en Pantaar wilde Stach als offer. Stach wilde vrijwillig in het vuur springen, dan bleef het vuur meer dan 100 maal 100.000 jaar branden. Pantaar vond Stach gek en jonge mensen zijn niet gek, alleen hij kan gek zijn. Daarna stortte Pantaar zich in het vuur. Zo zou er geen tovenaar meer om offers komen en de stad zou niet zinken. Na dat avontuur kreeg hij zijn laatste opdracht, hij moest plaatsnemen op de stenen stoel van Stellingwoude. Als er 6 hoger geplaatste mensen Stach zelf op de stoel tilden, zou hem niets overkomen. Hij had geluk gehad, want in de 2 dagen voor hij ging plaatsnemen in de stoel waren de 6 burgemeesters gearriveerd om hem op de stoel te tillen. Op de dag van de waarheid had hij rustig plaatsgenomen op de stoel. Katoren had een nieuwe koning: Stach. Kim en Stach trouwden en leefden nog lang en gelukkig.

bron: http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/frames_verslagen.php?verslag_id=2265&site=





Het mooiste gedeelte uit het boek

Het mooiste gedeelte van het boek vond ik dat Stach getroffen wordt door een granaatappel in Wapenfeld. Het mooie hier aan vind ik dat Kim (waar Stach verliefd op is) Stach goed verzorgd en dat ze hem blijft steunen. Niemand had verwacht dat Stach het ongeluk zou overleven. De mensen die Stach voor waren om koning te worden, hebben de proeven niet overleefd. In de tijd dat Stach in bed ligt om te herstellen, heeft hij de kans om goed na te denken over hoe het kan dat de granaatappels ontploffen. Hij komt er achter dat het komt door dat er een buskruit fabriek in de buurt staat en er van uit daar kruit deeltjes naar de boom toe waaien en op de appels terecht komen. Hierdoor ontploffen de appels. Als Stach weer helemaal opgeknapt is sluit hij de fabriek en ontploffen er geen granaatappels meer.

Het spreekt me aan dat Stach deze proef overleefd als je ziet hoe snel de mensen die ook geprobeerd hebben om koning te worden stierven.

BLZ. 31 t/m 44


Een passage uit hoofdstuk 3 op blz. 44







Verslag van het groepsgesprek over ‘De schuivende kerken van Uikemene’ en ‘De knobbelneuzen van Afzette-Rijen


1. De schuivende kerken van Uikumene

  Wat is het onderliggend probleem?

  Het onderliggend probleem bij deze opdracht is volgens ons dat de

  cultuurverschillen heel groot zijn en dat er conflicten zijn tussen verschillende  

  geloven.


  Hoe is het in beeld gebracht?

  In de film hebben ze in alle verschillende kerken een verschillende kledingdracht.

  In de film maar ook in het echt kunnen de verschillende bevolkingsgroepen moeilijk

  en niet zonder ruzie met elkaar omgaan.


  Wat is het verschil tussen het boek en de film?

  - In het boek schuiven de kerken heel langzaam en in de film schuiven de kerken

     heel snel.

  - In het boek is het zo dat als de kerken tegen elkaar aan gaan staan, staan de

    staan de kerken meteen stil en halen ze de muren aan de binnenkant weg en in de

    film knallen de kerken tegen elkaar op, lijkt er wel een ontploffing en vliegen de

    stenen van de binnen muren er uit.





2. De knobbelneuzen van Afzette-Rijen

  Wat is het onderliggend probleem?

  Het onderliggend probleem is dat de medicijnen veel te duur zijn, maar soms

  werken de medicijnen niet eens. Vaak kun je de medicijnen goedkoper krijgen, alles

  draait om geld.


  Hoe is het in beeld gebracht?

  Je ziet dat de medicijnen voor veel geld gekocht kunnen worden. Niemand weet het

  recept voor de medicijnen. Stach komt er achter dat de ingrediënten voor de

  medicijnen gewoon uit de natuur komen. Ze kunnen van af nu dus gewoon hun eigen

  medicijnen maken.


  Wat is het verschil tussen het boek en de film?

  - In het boek vraagt Stach aan één van de Tara’s of hij een ingrediënt kan lenen

    voor een nieuwe praktijk in een dorpje verder op, en dan laat die Tara hem zien

     hoe het medicijn gemaakt wordt en in de film ziet Stach het recept voor het

    medicijn gewoon aan de muur hangen bij de Tara’s.

  - In het boek is het zo dat Stach het recept krijgt van de Tara en dan ongemerkt

    weg glipt en in de film krijgen de Tara’s een melding dat Stach binnen is en moet

    Stach vluchten.





Leesverslag 'Vergeten oorlog'                Veerle, H2b

Boek: Vergeten oorlog

Schrijver: Schrijvers van de Ronde Tafel










Inhoudsopgave


1. Verslag Vergeten oorlog________________________ Blz. 3

------------------------------------------------------------------------------

2. Mooiste gebeurtenis___________________________ Blz. 4

------------------------------------------------------------------------------

3. Mooiste passage______________________________Blz. 4



* Van mijn boek kon ik geen boekverslag vinden. Ik heb het verslag zelf geschreven. Ik heb daarom ook geen bron kunnen vermelden.





Vergeten oorlog

In mijn boek staan 10 verschillende verhaaltjes. De verhaaltjes zijn allemaal geschreven rondom één thema. Dit thema is: 'Het leven in en rond de tweede wereldoorlog'. Alle verhalen spelen zich af in een ander land. De landen zijn: Ethiopië, China, Polen, Suriname, Irak, Rusland, de Nederlandse Antillen, Marokko, Kroatië en Nederlands-Indië. Omdat het boek verschillende verhalen heeft, kon ik geen boekverslag vinden. Ik ga vertellen over één verhaal in het boek. Het verhaal heet 'Elia komt altijd terug'.


Elia komt altijd terug

Dit verhaal speelt zich af tussen 1941 en 1942 in Rusland.

Irina is een jong meisje dat altijd erg nieuwsgierig is. Op een dag ziet ze haar neef boven aan de trap staan met een koffer. Ze weet dat hij weg moet, maar niet waarvoor. Haar neef heet Ilja. Irina vraagt wat er in de koffer zit maar dat mag ze niet weten. Ilja geeft uit veiligheid de koffer aan Irina, maar Irina mag de koffer niet open maken. Haar neef zei: 'Als de Duitsers komen moeten jullie weg zijn.' Ze verstopt de koffer onder haar bed. Op een dag moeten ze vluchten voor de Duitsers. Ze vluchten maar net op tijd, voordat hun dorp wordt gebombardeerd. Ze blijven zo lang als ze kunnen aan de bosrand om in veiligheid te zijn. Opeens komt Irina er achter dat ze de koffer vergeten is! Als ze eindelijk terug gekomen zijn in hun dorp, ziet Irina dat het hele huis leeg is. Ze rent zo snel mogelijk naar boven om de koffer te pakken, maar de koffer is weg. Ze moeten opnieuw vluchten naar het bos. Ze bouwden veel hutten met zo veel mogelijk stro om het warm te houden. De winter kwam er aan en de voorraad met eten was bijna op. Haar moeder had het er vaak over dat Elia altijd terug kwam, maar Irina kende helemaal geen Elia. Op een ochtend ging Irina samen met een vrouw hout zoeken, dat ging niet zo makkelijk want het hele bos was bedekt met een pak sneeuw. Irina ziet iets zwarts liggen en loopt er naar toe. Het is de koffer die Ilja haar gegeven had! Ze ziet dat de koffer vast zit aan een blauw-paarse hand. Het is een dode Duitse soldaat! Irina schrikt daar erg van, maar pakt de koffer toch. Als ze in de hut komt laat ze de koffer zien. Haar moeder zegt dat ze hem open mag maken, en na dat ze dat zei, riep ze: 'Elia komt altijd terug!' Er zit een schilderij in het koffertje genaamd Elia. Nu snapte Irina het. Elia was een Mythe. Als Elia terug kwam, zou de oorlog goed aflopen voor haar en haar volk. Dat was ook zo. Een half jaar na dat ze Elia vonden konden ze veilig terug keren naar hun dorp.




Mooiste gebeurtenis


Het mooiste in dit verhaal vind ik dat ze met zijn allen moeten vluchten naar het bos en daar moeten overwinteren. Er is al niet veel te eten meer, dus maakt de moeder van Irina soep van stro. De kleine Michael eet al een tijdje niet goed meer en heeft diarree. Een nacht is het zo koud dat de kleine Michael overlijd en zijn moeder is niet meer te troosten. Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen zo meeleeft met de moeder van de kleine Michael, hoe iedereen samenwerkt om een goed graf te graven en hem daar in te begraven. Er word ook verteld dat als ze de kleine Michael niet goed zouden begraven dat hij dan door de wolven gevonden en verslonden zou worden. De moeder van Michael is al een tijdje niet fit en dan komt dit er nog bij. Er wordt zo mee geleefd met de moeder van de kleine Michael dat ze bijna vergeten dat ze in zulke slechte omstandigheden verkeren.

Blz. 128 t/m 132


Mooiste passage uit het verhaal

Blz. 129



Boekentrailer Verblind

We hebben van het boek dat we moesten lezen in het begin van het schooljaar, een boekentrailer moeten maken. Een boekentrailer is een kort filmpje, dat samenvat waar het boek over gaat. Het moet andere boekenliefhebbers aansporen om dit boek te gaan lezen.

Dit is mijn boekentrailer:

Maak jouw eigen website met JouwWeb